В тази статия ще поговорим за най-важните неща при избор и монтаж на линеен сифон.

През последните години линейните сифони се наложиха като едно модерно и естетическо решение на въпроса с отводняването на банята. Дали обаче тези продукти са измислени единствено и само, за да поставят началото на нова мода в интериора или притежават и някакви експлоатационни предимства пред обикновените сифони? Дали изборът на линеен сифон се свежда единствено до избор на най – ефектната според нас решетка или трябва да се съобразим и с други обстоятелства. Дали линейните сифони са скъпи продукти, предназначени само за заможни хора или в действителност са практично и евтино решение за почти всяка баня? В тази статия ще се опитаме да представим нашия поглед върху нещата и да предложим някои идеи за правилно и ефективно използване на линейния сифон.

Преди да пристъпим към избор на сифон за банята е необходимо да сме си направили съответния проект за разпределение на пространството – душ, мивка, тоалетна, шкафчета и т.н. Следващата стъпка е да изберем вида на сифона или сифоните, които ще ползваме – линейни или точкови. Заблуда е популярното твърдение, че линейните сифони отвеждат водата по-добре. И двата вида са предвидени за изходна тръба Ф50 и са със сходни конструкции на сифонната част. Основното предимство на линейните сифони е възможността с един сифон ефективно да разделим мократа от сухата част на банята, да се направят само два наклона на плочките и да се избегне необходимостта от поставянето на втори ревизионен сифон в сухата част. Именно тези свойства ги правят изключително ефективни при малки по размер бани(противно на общоприетото мнение) и могат да ни спестят средства за изграждане на душкабини поддушови корита, прагове и т.н. За това и започнахме с въпроса дали линейните сифони са единствено модерно, но скъпо решение. На показаните схеми Ви предлагаме някои варианти за избор на мястото на линейния сифон в банята, така че пълноценно да се използват свойствата му.

   

Естествено всяко помещение е специфично, както и представите на всеки отделен човек за оформлението на собствената му баня. Можете да монтирате сифона практически навсякъде. Единствено не забравяйте, че Вие, а не майсторите ще ползвате банята. Няма логика да се лишите от удобства и комфорт, за да спестите два часа усилия на човека, който ще монтира сифона.

След като сме решили да поставим линеен сифон в банята е време да пристъпим към избора на конкретен такъв. Като начало ще започнем с факта, че линейният сифон е преди всичко сифон, имащ същите задължения по отношение на отвеждането на отпадните води като обикновените сифони. Следователно при избора най напред трябва да се внимава за всички основни характеристики (материал, дебит, време на действие на водния затвор) и едва след това да се пристъпи към избор на решетка, според естетическите ни представи за цялостната визия на банята. По принцип почти всички предлагани на пазара линейни сифони са оборудвани с решетки от неръждаема стомана. Съществените разлики обаче се крият в материала и конструкцията на същинската част на сифона. Би било жалко, ако установим, че в красивата ни баня се разнасят неприятни миризми или, че след две години експлоатация от сифона е останала само решетката.

   

Като обобщение можем да кажем, че линейните сифони в действителност са изключително удобно и ефективно решение, при положение, че са изработени от качествени материали, че осигуряват необходимите дебит и воден затвор и са монтирани от добър майстор по правилния начин и на правилното място в банята.

Разгледайте нашите красиви предложения за линеен сифон Beauty Style, New Vision или моделът за вграждане на плочка Tile Design.