Нашето ново жилище е вече факт, или е настъпил моментът за цялостен ремонт. Положителните емоции от промяната обаче, безусловно са съпътствани от безброй въпроси, търсещи своето решение и сериозни финансови разходи. В такава ситуация, ангажирани с избора на основни елементи от интериора, често пренебрегваме значението на подовия сифон в банята. Обикновено оставяме тази задача на майстора в къщи, или се доверяваме на продавача в кварталния магазин. Като следствие често ставаме собственици на прекрасна баня като визия, но водата не се оттича, а и леко намирисва от канализацията. И когато потърсим решение на новопоявилите се проблеми, се оказва, че всичко започва отначало с къртене и разбиване. Именно поради тази причина си позволяваме да Ви дадем някои насоки при избора на сифон за банята.

Подовият сифон е преди всичко техническо изделие, имащо за задача да отведе отпадните води от нашата баня до канализацията, осигурявайки необходимия дебит (за да не газим „вода до колене”) и възпрепятствайки проникването на миризми към банята. Освен това е много важно да е в състояние да изпълнява тези свои функции достатъчно дълго време. Следователно три са основните параметъра, които трябва да имаме предвид при избора на сифон за банята:

  • Дебит – количество вода, което може да премине през сифона за единица време
  • Време на действие на водния затвор – период от време, през който миризмите от канализацията няма да проникнат в банята, независимо, че сифонът не се използва
  • Надеждност – период от време, за който сифонът ще може да изпълнява своите функции

Ще се спрем на всеки един от трите елемента.

   Дебит на сифона – по западните стандарти е приет минимален дебит от 0,5 л/сек. Той е определен основно на база максимално налягане от инсталацията в случай на авария. За България максималния дебит, който може да бъде достигнат е от порядъка на 0,2 – 0,3 л/сек. Когато обаче четете етикета и срещате числа от порядъка на 60 – 80 л/мин е редно да си зададете въпроса кой е удостоверил верността на това твърдение, защото подобни изследвания се извършват само в оторизирани лаборатории. Така или иначе дебит от 15 л/мин е напълно достатъчен, стига да е реален.

   Време на действие на водния затвор – поради изключително нашумелите в последно време сифони с клапа, ще отворим една скоба, за да отбележим, че в същите западни стандарти не съществува подобен механизъм като средство за защита от миризми. Самото понятие механизъм предполага нещо, което се движи и което под въздействието на замърсявания (коси, отпадъци и т.н.) е силно вероятно скоро да престане да извършва предписаните му движения. Отделно от това, в масовия случай поставянето на клапа намалява драстично дебита на сифона.

   

Водният затвор представлява конструктивно обособен воден обем, който разделя газовете в канализацията от атмосферата във Вашата баня. Всеки път, когато използвате вода, водният затвор се запълва до максималното си ниво. Основният въпрос е колко време ще се задържи това количество, ако не използвате банята (почивка, вила и т.н.). Би било изключително неприятно, ако след кратко отсъствие от дома установите, че от банята се носи неприятен аромат. Тази характеристика също би следвало да се потвърди от независим оторизиран източник, защото всеки може да напише каквото си иска.

   Надеждност на сифона – определя се основно от използваните в производството материали, а те могат да бъдат безброй и голяма част от тях се срещат в търговската мрежа. Най-страшният материал за подови сифони е така известният ЦАМ – сплав на цинк (основно), алуминий и магнезий. 98% от китайските стоки са произведени от ЦАМ. Естетически издържани с прекрасни форми и огледално покритие. „Малкият” проблем е, че след няколко месеца изделието практически се разпада под действие на основи, сапуни, атмосферни условия и т.н. И ако за аксесоарите за баня това не е толкова страшно (ще си купите други), то при подовите сифони щетите могат да бъдат много сериозни.

   

Вторият често използван метал е алуминият. Не издържа на сода каустик (NaOH), но при гарантиран химичен състав (не от вторични суровини) с добавено покритие и при внимателна експлоатация по отношение на почистващи препарати може да издържи и 20 години.

Третата група са пластмасите – там разнообразието е огромно. Има изключително качествени пластмаси, които са на практика вечни, но цената е като на скъпите метали. При по-евтините се наблюдават проблеми най-вече със стареенето на материала, с устойчивоста на температурни разлики и т.н. И за финал оставяме безспорните месинг и неръждаема стомана.

Като обобщение можем да кажем, че изборът на подов сифон е изключително важен и нашият съвет е да не купувате сифони без ясно посочен производител, материал, от който е изработен и декларирани основните параметри – дебит и време на действие на водния затвор.